Is scheiden zonder geld mogelijk?

Scheiden kost geld, heel veel geld. In Nederland eindigen zo’n 40% van de huwelijken in een echtscheiding. Een scheiding kost al gauw tussen de € 2000,- en € 4000,-. Bij een ingewikkelde echtscheiding kan het bedrag nog verder oplopen. Denk hierbij aan het hebben van een partner of bedrijf in het buitenland. Ook is het mogelijk dat uw financiële situatie het niet toelaat om te scheiden. Is scheiden zonder geld mogelijk? Ja het is mogelijk om te scheiden zonder inkomen. In Nederland bestaat een subsidie die mensen zonder geld helpt bij het scheiden. De zogenaamde gesubsidieerde rechtsbijstand. Op zoek naar een mediator? Carent kan u helpen met uw echtscheiding.

Hoe werkt de gesubsidieerde rechtsbijstand?

De overheid helpt u met scheiden zonder inkomen via de gesubsidieerde rechtsbijstand. Uw advocaat of mediator kan dit voor u aanvragen. Wanneer u in aanmerking komt voor de rechtsbijstand hoeft u een deel van de kosten niet zelf te betalen. Een gedeelte van de griffierechten en een eigen bijdrage voor de advocaat of mediator betaald u zelf. Griffierecht zijn de kosten van de rechtbank. Hoeveel u moet bijdragen is afhankelijk van uw inkomen. Het is dus niet mogelijk om te scheiden wanneer u helemaal geen geld heeft. De voorwaarden voor rechtsbijstand:

  • Inkomen lager dan € 26.500,- op jaarbasis met of zonder kinderen boven de 18 jaar.
  • Inkomen lager dan € 38.000,- op jaarbasis met kinderen onder de 18 jaar.
  • Geen salaris na de scheiding
  • Leven van de bijstand na de scheiding

MfN-register geregistreerde mediator

MfN staat voor Mediation Federatie Nederland. Het MfN-register is het Nederlandse kwaliteitsregister voor mediators. Geregistreerde mediators werken volgens een hoge kwaliteitsstandaard. Een mediator dient in het register geregistreerd te staan om in aanmerking te komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Alleen een MfN geregistreerde mediator heeft toegang tot de raad van rechtsbijstand. Een mediator die slechts geregistreerd staat in het ADR-register heeft dit niet. Wanneer u een mediator kiest dient u hier op te letten. Zo komt u niet voor onaangename verrassingen te staan bij het openen van de rekening.

Financiële tips bij het scheiden

  • Indien mogelijk kan u ervoor kiezen om extra te werken gedurende uw scheiding. Of zoek een andere vorm van inkomsten door bijvoorbeeld een bijbaantje te nemen.
  • Controleer de overheidswebsite of u recht heeft op bepaalde kosten, tegemoetkomingen en toeslagen.
  • Bezuinig op uw boodschappen, energie, water en huur. Spaar het overgebleven geld en schrap onnodige kosten als abonnementen op telefoons, videodiensten etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *